Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.

Zrakoplovstvo je grana znanosti koja se bavi bilo čime vezanim za zrakoplove.

Sve one koji su uključeni u izgradnju, upotrebu, održavanje, opsluživanje, kontrolu, vođenje zrakoplova kao i sve koji se zrakoplovima bave rekreativno i amaterski zovemo Zrakoplovci.

Povijest [uredi]

Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22. / 23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a Zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Civilno zrakoplovstvo [uredi]

Civilno zrakoplovstvo uključuje redovni zračni promet i generalno zrakoplovstvo.

Redovni zračni promet [uredi]

Isprva su kompanije bile isključivo nacionalne, pod zaštitom vlade u pojedinoj zemlji i bez konkurencije. Otvaranje tržišta i ugovori o zračnim slobodama uvedena je konkurencija i mogućnost izbora korisnika što je na kraju dovelo i do pada cijena usluga prevozioca. Terorizam, povišenje cijena goriva razne krizne situacije prisilile su mnoge male i velike kompanije na ujedinjenje. Sve spomenuto utjecalo je i na proizvođače zrakoplova. Danas vodeću ulogu imaju:

Generalno zrakoplovstvo [uredi]

U najvećem broju pod generalno zrakoplovstvo podrazumijevaju se manji zrakoplovi. Ipak, u tu kategoriju spadaju svi ne vojni letovi i letovi izvan redovnog prometa. To mogu biti od rekreativnog leta paraglidera do neredovitog cargo-leta nekog širokotrupnog zrakoplova. Tu spadaju poslovni, privatni, školski, protupožarni letovi, jedriličarstvo, padobranstvo paragliding, zaprašivanje, policijske patrole, kontrola cestovnog prometa ... Među najpoznatije proizvođače manjih zrakoplova spadaju: Cessna, Cirrus Design, Diamond, Mooney, Piper...
Sve popularnije postaju ultralake letjelice kao i letjelice kućne izrade za rekreativno letenje.

Vojno zrakoplovstvo [uredi]

Lovac F-16

Lovac F-16
Lovac-bombarder F-111

Lovac-bombarder F-111
Bombarder B-52

Bombarder B-52
Boeing E-3 Sentry, ili AWACS, zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu

Boeing E-3 Sentry, ili AWACS, zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu

Vojni zrakoplovi su tehnički najsavršeniji. Pomoću njih se ubojita sredstva mogu usmjeriti na bilo koju točku na Zemlji i u zraku. Tijekom vremena svi vojni zrakoplovi toliko su napredovali da danas zadovoljavaju sve postavljene zahtjeve. Kupca zato mogu privući jedino cijena, karakteristike leta i brzina isporuke.

Podjela [uredi]

  • Lovački zrakoplovi namijenjeni su i opremljeni za presretanje i uništavanje protivničkih zrakoplova. Upotrebljavaju se i kao pratnja i zaštita vlastitih zrakoplova. Zahtjevi koje moraju zadovoljiti su: što veća brzina kao i što veći raspon između minimalne i maksimalne brzine, što viša maksimalna visina leta, izvrsne karakteristike leta i velike manevarske sposobnosti. Na sebi nose snažno streljačko i raketno naoružanje.
  • Lovci-bombarderi su zrakoplovi nešto većeg doleta namijenjeni za dublji ulazak u neprijateljski teritorij radi odbacivanja tereta. U povratku moraju biti sposobni sami se obraniti od napada neprijateljskih zrakoplova. Od naoružanja mogu nositi klasične bombe, nenavođene i navođene bombe kao i rakete većeg dometa. U opremi obavezno imaju protu-elektronska sredstva.
  • Bombarderi su svoju glavnu ulogu odigrali krajem Drugog svjetskog rata. Jedan od najpoznatijih bombardera bio je B-29 koji je s dvije atomske bombe brzinom od 641 km/h na visini od 7,5 km preletio 8.549 km. Uvođenjem raketa velikog dometa bombarderi su izgubili na važnosti. Današnji bombarderi su manji i brži a radi upotrebe kompozitnih materijala teško su uočljivi. Najsofisticiraniji bombarder je ujedno i najskuplji zrakoplov ikada B-2 Spirit, sa $2.2 milijarde po primjerku je za radare potpuno nevidljiv.
  • Izviđački zrakoplovi služe za promatranje zračnog prostora. Opremljeni su najmodernijom elektronskom opremom. Za izviđanje može se koristiti bilo koji zrakoplov ugradnjom dodatne elektronske opreme.

Kontrola leta [uredi]

Kontrolni toranj

Kontrolni toranj

Zadatak kontrole leta je upravljanje i nadzor nad cjelokupnim zračnim prometom u određenom zračnom prostoru. Jedan od osnovnih zahtjeva je razdvajanje zrakoplova po visini, razmaku i kutu prolaska određenih točaka. Zrakoplov se prati od plana leta, starta motora, rulanja po tlu, uzlijetanja, penjanja, leta, spuštanja, slijetanja, ponovnog rulanja do pozicije za parkiranje na platformi sve do gašenja motora. Kontrolori leta prateći zrakoplove paze da svaki od njih bude na određenoj visini i u određenoj točki zračnog prostora na sigurnoj udaljenosti od ostalih letjelica. Posebnu pažnju daju zrakoplovima koji lete bez vanjske vidljivosti (IFR) kada pilot ne može pravovremeno ugledati drugi zrakoplov ili neku prepreku na svom putu. Od pilota se tada zahtjeva da u potpunosti slijedi upute kontrole leta. Kontrolu leta možemo podijeliti na:

  • Kontrolni toranj koji kontrolira zrakoplove u udaljenosti od 10-15 km od horizontalno i 1.000 m vertikalno zračne luke. Uz to kontrolira daje odobrenja za pokretanje motora, kretanje po manevarskim površinama, prvenstvima prolaza i prilaza uzletno sletnoj stazi.
  • Kontrola leta zračne luke koja vrši kontrolu na većoj udaljenosti, od 50-80 km oko zračne luke.
  • Oblasna kontrola koja kontrolira letove između zračnih luka.

歡迎來到Bewise Inc.的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業刀具製造商,應對客戶高品質的刀具需求,我們可以協助客戶滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:精密HSS DIN切削刀具協助客戶設計刀具流程DIN or JIS 鎢鋼切削刀具設計NAS986 NAS965 NAS897 NAS937

arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()