Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.
Vanadi - Crom - Manganès
Cr
Mo
W
General
Nom, símbol, nombre Crom, Cr, 24
Sèrie química metall de transició
Grup, període, bloc 6 , 4 , d
Densitat, duresa Mohs 7140 kg/m3, 8,5
Aparença platejat metàl·lic
Aparença del Crom
Propietats atòmiques
Pes atòmic 51,9961 uma
Radi mitjà 140 pm
Radi atòmic calculat 166 pm
Radi covalent 127 pm
Radi de Van der Waals Sense dades pm
Configuració electrònica [Ar]3d54s1
Estat d'oxidació (Òxid) 6,3,2 (àcid fort)
Estructura cristal·lina Cúbica centrada en el cos
Propietats físiques
Estat de la matèria Sòlid
Punt de fusió 2130 K
Punt d'ebullició 2945 K
Magnetisme Antiferromagnètic
Entalpia de vaporització 344,3 kJ/mol
Entalpia de fusió 16,9 kJ/mol
Pressió de vapor 990 Pa al 2130 K
Velocitat del so 5940 m/s a 293,15 K
Informació diversa
Electronegativitat 1,66 (Pauling)
Calor específica 450 J/(kg*K)
Conductivitat elèctrica 7,74 106 m-1·ohm-1
Conductivitat tèrmica 93,7 W/(m*K)
1er potencial d'ionització 652,9 kJ/mol
2on potencial d'ionització 1590,6 kJ/mol
3er potencial d'ionització 2987 kJ/mol
4t potencial d'ionització 4743 kJ/mol
5è potencial d'ionització 6702 kJ/mol
6è potencial d'ionització 8744,9 kJ/mol
Isòtops més estables
iso. AN Període de semidesintegració CD ED MeV PD
50Cr Sintètic > 1,8 E17 anys ε ??? 50V
51Cr Sintètic 27,7025 dies ε 0,753 51V
52Cr 83,789% Cr és estable amb 28 neutrons
53Cr 9,501% Cr és estable amb 29 neutrons
54Cr 2,365% Cr és estable amb 30 neutrons
Valors en el SI d'unitats i en CNPT (0º C i 1 atm),
excepte quan s'indica el contrari.

El crom és un element químic de nombre atòmic 24 que es troba en el grup 6 de la taula periòdica dels elements. El seu símbol és Cr. És un metall que s'empra especialment en metal·lúrgia.

[edita] Característiques principals

El crom és un metall de transició dur, fràgil, gris acerat i brillant. És molt resistent enfront de la corrosió.

El seu estat d'oxidació més alt és el +6, encara que aquests compostos són molt oxidants. Els estats d'oxidació +4 i +5 són poc freqüents, mentres que els estats més estables són +2 i +3. També és possible obtindre compostos en els que el crom present estats d'oxidació més baixos, però són bastant rars.

[edita] Aplicacions

Llanta cromada

Llanta cromada
  • Els seus cromats i òxids s'empren en colorants i pintures. En general, les seves sals s'empren, a causa dels seus variats colors, com a mordents.
  • El dicromat de potassi (K2Cr2O7) és un reactiu químic que s'empra en la neteja de material de vidre de laboratori i, en anàlisi volumètrics, com a agent valorant.
  • És comú l'ús del crom i d'algun dels seus òxids com catalitzadors, per exemple, en la síntesi d'amoníac (NH3).
  • El mineral cromita (Cr2O3·FeO) s'empra en motles per a la fabricació de rajoles (en general, per a fabricar materials refractaris). Amb tot, una bona part de la cromita consumida s'empra per a obtindre crom o en aliatges.
  • En l'assaonat del cuir és freqüent emprar el denominat "assaonat al crom" en el que s'empra hidroxisulfat de crom (III) (Cr(OH)(SO4)).
  • Per a preservar la fusta se solen utilitzar substàncies químiques que es fixen a la fusta protegint-la. Entre aquestes substàncies s'empra òxid de crom (VI) (CrO3).
  • Quan en el corindó (a-Al2O3) es substitueixen alguns ions d'alumini per ions de crom s'obté el robí; aquesta gemma es pot emprar, per exemple, en làsers.
  • El diòxid de crom (CrO2) s'empra per a fabricar les cintes magnètiques emprades en les cassets, donant millors resultats que amb òxid de ferro (Fe2O3) pel fet que presenten una major coercitivitat.

[edita] Història

El 1761, Johann Gottlob Lehmann va trobar en els Urals un mineral taronja rogenc que va denominar plom roig de Sibèria; aquest mineral es tractava de la crocoita (PbCrO4), i es va creure que era un compost de plom amb seleni i ferro.

El 1770, Peter Simon Tries va estar en el mateix lloc que Lehmann i va trobar el mineral, que va resultar ser molt útil, a causa de les seves propietats com a pigment, en pintures. Aquesta aplicació com a pigment es va estendre ràpidament, per exemple, es va posar de moda un groc brillant, obtingut a partir de la crocoita.

El 1797, Nicolas-Louis-Nicolas-Louis Vauquelin va rebre mostres d'aquest mineral. Va ser capaç de produir òxid de crom (CrO3) mesclant crocoita amb àcid clorhídric (HCl). El 1798 va descobrir que es podia aïllar crom metàl·lic escalfant l'òxid en un forn de carbó. També va poder detectar traces de crom en gemmes precioses, com per exemple, en rubís i maragdes. El va anomenar crom (del grec "chroma", que vol dir "color") a causa dels vius colors que presenten els compostos d'aquest element.

El crom es va emprar principalment en pintures i altres aplicacions, fins que a finals del segle XIX es va emprar com a additiu en acers, encara que fins a principis del segle XX, quan es va començar a obtindre crom metall per mitjà de aluminotèrmia, no es va estendre aquest ús. Actualment entorn d'un 85% del crom s'utilitza en aliatges metàl·lics.

[edita] Compostos

Òxid de crom (VI)

Òxid de crom (VI)

El dicromat de potassi, K2Cr2O7, és un oxidant enèrgic i s'utilitza per a netejar material de vidre de laboratori de qualsevol resta orgànica que puga contindre.

El "verd de crom" (és l'òxid de crom (III), Cr2O3) és un pigment que s'empra, per exemple, en pintures esmaltades i en la coloració de vidres. El "groc de crom" (és un cromat de plom, PbCrO4) també s'utilitza com a pigment.

No es troben en la naturalesa ni l'àcid cròmic (H2CrO4) ni el dicròmic (H2Cr2O7), però els seus anions es troben en una àmplia varietat de compostos. El triòxid de crom, CrO3, el que seria l'anhídrid de l'àcid cròmic, es ven industrialment com "àcid cròmic".

[edita] Paper biològic

En principi, es considera al crom (en el seu estat d'oxidació +3) un element essencial, encara que no es coneixen amb exactitud les seues funcions. Sembla que participa en el metabolisme dels lípids, en el dels hidrats de carboni, així com altres funcions.

S'ha observat que alguns dels seus complexos pareixen participar en la potenciació de l'acció de la insulina, per la qual cosa se'ls ha denominat "factor de tolerància a la glucosa"; a causa d'aquesta relació amb l'acció de la insulina, l'absència de crom provoca una intolerància a la glucosa, i aquesta absència provoca l'aparició de diversos problemes.

No s'ha trobat cap metaloproteína amb activitat biològica que contingui crom i per tant no s'ha pogut explicar com actua.

D'altra banda, els compostos de crom en l'estat d'oxidació +6 són molt oxidants i són carcinogens.

[edita] Abundància i obtenció

S'obté crom a partir de la cromita (FeCr2O4). El crom s'obté comercialment escalfant la cromita en presència d'alumini o silici (per mitjà d'un procés de reducció). Aproximadament la mitat de la cromita s'extreu de Sud-àfrica. També s'obté en grans quantitats en Kazajastan, Índia i Turquia

Els dipòsits encara sense explotar són abundants, però estan geogràficament concentrats en Kazajastan i el sud d'Àfrica.

Aproximadament durant l'any 2000 es van produir quinze milions de tones de cromita, de la qual la major part s'empra per a aliatges (prop d'un 70%), per exemple per a obtindre ferrocrom (un aliatge de crom i ferro, amb quelcom de carboni). Una altra part (un 15% aproximadament) s'empra directament com a material refractari i, la resta, en la indústria química per a obtindre diferents compostos de crom.

S'han descobert dipòsits de crom metall, encara que són poc abundants; en una mina russa (Udachnaya) es produeixen mostres del metall, on l'ambient reductor ha facilitat la producció de diamants i crom elemental.

[edita] Isòtops

Es troben tres isòtops estables en la naturalesa: crom-52, crom-53 i crom-54. El més abundant és el crom-52 (83,789%). S'han caracteritzat 19 radioisòtops, sent el més estable el crom-50 amb un període de semidesintegració de més d'1,8 x 1017 anys, seguit del crom-51 amb un període de semidesintegració de 27,7025 dies. En la resta són inferiors a les 24 hores, la majoria de menys d'un minut. Aquest element també té dos metaestats.

El crom-53 és el producte de decaïment del manganés-53. Els continguts isotòpics en crom estan relacionats amb els de manganés, la qual cosa s'empra en geologia. Les relacions isotòpiques de Mn-Cr reforcen l'evidència d'alumini-26 i pal·ladi-107 en els començaments del Sistema Solar. Les variacions en les relacions de crom-53/crom-52 i Mn/Cr en alguns meteorits indiquen una relació inicial de 53Mn/55Mn que suggerix que les relacions isotòpiques de Mn-Cr resulten del decaïment in situ de 53Mn en cossos planetaris diferenciats. Per tant, el 53Cr dóna una evidència addicional de processos nucleosintètics just abans de la coalescència del Sistema Solar.

El pes atòmic dels isòtops del crom va des de 43 uma (crom-43) a 67 uma (crom-67). El primer mode de decaïment abans de l'isòtop estable més abundant, el crom-52, és la captura electrònica, mentres que després d'aquest, és la desintegració beta.

[edita] Precaucions

Generalment, no es considera que el crom metall i els compostos de crom (III) siguin, especialment, un risc per a la salut; es tracta d'un element essencial per al ser humà, però en altes concentracions resulta tòxic.

Els compostos de crom (VI) són tòxics si són ingerits, sent la dosi letal d'uns pocs grams. En nivells no letals, el Cr (VI) és carcinogen. La majoria dels compostos de crom (VI) irriten els ulls, la pell i les mucoses. L'exposició crònica a compostos de crom (VI) pot provocar danys permanents en els ulls.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana des del 1958 una concentració màxima de 0.05 mg/litre de crom (VI) en l'aigua de consum. Aquest valor ha estat revisat fent nous estudis sobre els seus efectes en la salut, però ha romàs constant.


BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolФрезерыCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCVDD(Chemical Vapor Deposition Diamond )PCBN (Polycrystalline Cubic Boron Nitride) Core drillTapered end millsCVD Diamond Tools Inserts’PCD Edge-Beveling Cutter(Golden Finger’PCD V-Cutter’PCD Wood tools’PCD Cutting tools’PCD Circular Saw Blade’PVDD End Mills’diamond tool Single Crystal Diamond Metric end millsMiniature end millsСпециальные режущие инструменты Пустотелое сверло Pilot reamerFraisesFresas con mango PCD (Polycrystalline diamond) FreseElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterNAS toolDIN toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngel carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-nosed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com
arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()