Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.
24 vanádchrómmangán
-

Cr

Mo

Všeobecne
Názov, Značka, Číslo chróm, Cr, 24
Séria prechodné prvky
Skupina, Perióda, Blok 6, 4, d
Vzhľad striebornokovový
Atómová hmotnosť 51,9961(24)  g·mol−1
Elektrónová konfigurácia [Ar] 3d5 4s1
Elektrónov na hladinu 2, 8, 13, 1
Fyzikálne vlastnosti
Skupenstvo pevné
Hustota (pri i.t.) 7,15  g·cm−3
Hustota tekutiny v b.t. 6,3  g·cm−3
Teplota topenia (tavenia) 2180 K
(1907 °C, 3465 °F)
Teplota varu 2944 K
(2671 °C, 4840 °F)
Teplo vyparovania 21,0  kJ·mol−1
Teplo tavenia 339,5  kJ·mol−1
Tepelná kapacita (25 °C) 23,35  J·mol−1·K−1
Tlak pary
P(Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
pri T(K) 1656 1807 1991 2223 2530 2942
Atómové vlastnosti
Kryštálová štruktúra kocková stredovo centrovaná
Oxidačné stupne 6, 4, 3, 2
(silno kyslý)
Elektronegativita 1,66 (Paulingova stupnica)
Ionizačné energie
(viac)
1.:  652,9  kJ·mol−1
2.:  1590,6  kJ·mol−1
3.:  2987  kJ·mol−1
Atómový polomer 140pm
Atómový polomer (vyp.) 166  pm
Kovalentný polomer 127  pm
Rôzne
Magnetické vlastnosti AFM (skôr: SDW)
Elektrický odpor (20 °C) 125 n Ω·m
Tepelná vodivosť (300 K) 93,9  W·m−1·K−1
Tepelná roztiažnosť (25 °C) 4,9  µm·m−1·K−1
Rýchlosť zvuku (úzka tyč) (20 °C) 5940 m/s
Youngov modul 279  GPa
Pružnosť v šmyku 115  GPa
Objemová pružnosť 160  GPa
Poissonova konštanta 0,21
Mohsova tvrdosť 8,5
Vickersova tvrdosť 1060  MPa
Brinellova tvrdosť 1120  MPa
Registračné číslo CAS 7440-47-3
Vybrané izotopy
Hlavný článok: Izotopy chrómu
izotop NA t1/2 ZM ER (MeV) PR
50Cr syn > 1,8×1017y εε - 50Ti
51Cr syn 27,7025 d ε - 51V
γ 0,320 -
52Cr 83,789% Cr je stabilný s 28 neutrónmi
53Cr 9,501% Cr je stabilný s 29 neutrónmi
54Cr 2,365% Cr je stabilný s 30 neutrónmi
Referencie

Chróm (lat. Chromium) je chemický prvok v Periodickej tabuľke prvkov, ktorý má značku Cr a protónové číslo 24.

História [úprava]

V roku 1761 objavil Johann Gottlob Lehmann oranžovočervený Chróman olovnatý (PbCrO4) na Urale, ktorý nazval červená olovená ruda. Identifikoval ho ako olovnato-železnato-selenovitú zlúčeninu a tak chróm ostal neobjavený.

V roku 1770 našiel Peter Simon Pallas na tom istom mieste červený olovnatý minerál, ktorý nazval podla jeho červenej farby Krokoit (z gréc. krokos, šafránový). Využitie červenej olovenej rudky ako farebnej hlinky rýchlo narástlo. Z krokoitu vyrábaný žiarivý žltý pigment s názvom chrómová žltá sa stal módnym. Mnohí si ho pamätajú ako poštovú žlť.

V roku 1797 získal Louis Nicolas Vauquelin oxid chromitý (Cr2O3) z krokoitu a kyseliny soľnej. V roku 1798 vyrobil nečistý elementárny chróm redukciou oxidu chromitého dreveným uhlím. Tento novoizolovaný prvok obdržal kvôli mnohofarebnosti jeho solí meno chróm (z gréc. chroma, farba). Stopové množstvá nového prvku dokázal Vauquelin aj v drahokamoch ako rubín a smaragd. V 19. storočí boli zlúčeniny chrómu využívané prevažne ako farbivá. Na konci 20. storočie sa chróm a jeho zlúčeniny využívajú hlavne k výrobe hrdzu- a žiaruvzdorných zliatin.

Výskyt [úprava]

Chróm sa doloval skoro len ako chromit alebo chrómferit, (FeCr2O4), a to povrchovo alebo len v malej hĺbke. Kovový chróm sa získava redukciou tejto rudy hliníkom alebo kremíkom.

Južná afrika dodáva zhruba polovicu svetovej spotreby chromitu. Hodno spomenút aj krajiny ako Kazachstan, India a Turecko.

V roku 2000 sa na trh dodalo zhruba 15 miliónov ton chromitovej rudy. Z nej sa dalo získat 4 milióny ferochrómu v trhovej hodnote 2,5 milliárd dolárov. Kovový chróm sa v ložiskách vyskytuje len zriedkavo. V bani Udačnaja v Rusku sa využíva Kimberlitová "Pipe". V redukovanej matici sa tvoria Diamanty a kovový chróm.

Získavanie [úprava]

Dodávaná chromitová ruda sa oddelí od hlušiny. V druhom kroku prebehne oxydačné zlúčenie za horúčavy na dichromát. Následne sa redukuje uhlíkom na oxid chromitý a hliníkom na elementárny chróm. Chróm sa nedá získavat redukciou s uhlím z oxidických rúd, lebo vzniká chrómkarbid. Čistý chróm sa vytvára elektrolýzou Cr3+- iónov z kyselinovosírového roztoku. Zodpovedajúce zlúčeniny sa vyrábajú rozpustením oxidu chromitého alebo ferochrómu v kyseline sírovej. Ferochróm ako východisková látka vyžaduje samozrejme predchádzajúce odstránenie železa.

Extrémne čistý Chróm sa vyrába pomocou ďalších čistiacich krokov van Arkel de Boerovou metódou podľa van Arkela a de Boera.

Ferochróm sa vyrába redukciou chromitu v oblúkovej peci pri 2800 °C.

Vlastnosti [úprava]

Chróm je oceľovosivý, nekorodujúci a neoxidujúci tvrdý kov, ktorý je v základnom stave húževnatý, tvarovateľný a kujný.

Zvyčajné oxidačné stupňe chrómu sú +2, +3 a +6, pričom +3 ja najstálejší. V oxidačnom stupni +6 je silným ale aj jedovatým oxidantom.

Použitie [úprava]

Chróm a jeho zlúčeniny sa používajú najrôznejšími spôsobmi:

  • Tvrdé chrómovanie
    Galvanické nanášanie až 500 µm oteru- a hrdzuvzdornej vrstvy priamo na oceľ, liatinu, meď, ... Aj hliník sa po nanesení medzivrstvy dá pochrómovat (tvdochrómované hliníkové valce v motoroch).
  • Dekoračné chrómovanie.
    Galvanické nanášanie menej 1 µm hrubej Cr-vrstvy na dekoračné účely s protikoróznou medzivrstvou z niklu alebo nikel-medi. Veľmi často sa chrómujú aj dielce z umeliny.
  • Legúra v nehrdzavejúcich a žiarupevných ušľachtilých oceliach a neželezných zliatinách.
  • ako katalyzátor
  • ako chromit výrobe foriem na vypaľovanie tehiel
  • Farbenie skla alebo maliarske pigmenty.
    CrIII-zlúčeniny farbia sklo na smaragdovo zeleno, CrVI-zlúčeniny na žlto (zinková žlť).
Legovacie vlastnosti pre oceľ
Mechanické vlastnosti*
Tvrdosť Veľmi zvyšuje
Pevnosť
(Medza pevnosti)
Výrazne zvyšuje (najlepšie)
Medza elasticity
(Medza klzu)
Výrazne zvyšuje
Tepelná roztažnosť Zmenšuje
Zoškrtenie(kontrakcia) Menšie
Prierazuvzdornosť
(Vrubová húževnatosť)
Sám osebe zhoršuje
Elasticita Trochu lepšia
Žiarupevnosť Trochu lepšia
Ochladzovanie Enormne spomaľuje
Karbidácia Výrazne zvyšuje
Oteruvzdornosť Vie zlepšiť ale aj zhoršiť (pozri dodatok)
Kujnosť nanič
Obrábatelnosť ako kedy
Nitridácia veľmi dobrá
Hrdzuvzdornosť Enormne zvyšuje
Magnetické vlastnosti
Hysterézia -
Permeabilita -
Koercivita trochu lepšia
Remanencia odosť lepšia
Výkonová strata -
Poznámky
* Len vlastnosti nadobudnuté priamym dodaním prísady a bez dodatočných úprav (kalenie, valcovanie atď.)

Dodatočný popis (legúra pre oceľ) [úprava]

Veľmi dobrá legúra. Zvyšuje odolnosť voči korózií. Zakaliteľnosť je vynikajúca aj pri kalení olejom. Perfektne zvyšuje pevnosť. To sa dá aj ľahko vypočítať: zhruba o 100 N/mm2 na každé percento pridaného chrómu (niekedy sa odrátava 20%). Ak sa pridá aspoň 13%, tak je oceľ nehrdzavejúca, ale už sa dá zvárať len oblúkom. Dobre karbiduje, jeho karbidy sú aj pomerne tvrdé - zvyšujú oteruvzdornosť. Ale na druhej strane keď sa zle odleje tak sa odlupujú celé kusy, čo opotrebovanie enormne zvyšuje tak, že stroj za chvíľu nefunguje.



BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolФрезерыCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCVDD(Chemical Vapor Deposition Diamond )PCBN (Polycrystalline Cubic Boron Nitride) Core drillTapered end millsCVD Diamond Tools Inserts’PCD Edge-Beveling Cutter(Golden Finger’PCD V-Cutter’PCD Wood tools’PCD Cutting tools’PCD Circular Saw Blade’PVDD End Mills’diamond tool Single Crystal Diamond Metric end millsMiniature end millsСпециальные режущие инструменты Пустотелое сверло Pilot reamerFraisesFresas con mango PCD (Polycrystalline diamond) FreseElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterNAS toolDIN toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngel carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-nosed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com

BW специализируется в научных исследованиях и разработках, и снабжаем самым высокотехнологичным карбидовым материалом для поставки режущих / фрезеровочных инструментов для почвы, воздушного пространства и электронной индустрии. В нашу основную продукцию входит твердый карбид / быстрорежущая сталь, а также двигатели, микроэлектрические дрели, IC картонорезальные машины, фрезы для гравирования, режущие пилы, фрезеры-расширители, фрезеры-расширители с резцом, дрели, резаки форм для шлицевого вала / звездочки роликовой цепи, и специальные нано инструменты. Пожалуйста, посетите сайт www.tool-tool.com для получения большей информации.

BW is specialized in R&D and sourcing the most advanced carbide material with high-tech coating to supply cutting / milling tool for mould & die, aero space and electronic industry. Our main products include solid carbide / HSS end mills, micro electronic drill, IC card cutter, engraving cutter, shell end mills, cutting saw, reamer, thread reamer, leading drill, involute gear cutter for spur wheel, rack and worm milling cutter, thread milling cutter, form cutters for spline shaft/roller chain sprocket, and special tool, with nano grade. Please visit our web www.tool-tool.com for more info.
arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()