Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.

MangaaniRautaKoboltti


Fe

Ru


Yleistä
Nimi Rauta
Tunnus Fe
Järjestysluku 26
Luokka siirtymämetalli
Lohko d-lohko
Ryhmä 8
Jakso 4
Tiheys 7,86×103 kg/m3
Kovuus 4,0 (Mohsin asteikko)
Väri kiiltävä metallinen, harmaa vivahdus
Löytövuosi esihistoria
Atomiominaisuudet
Atomipaino 55,845 amu
Atomisäde, mitattu (laskennallinen) 156 pm
Kovalenttisäde 125 pm
Orbitaalirakenne [Ar] 3d6 4s2
Elektroneja elektronikuorilla 2, 8, 14, 2
Hapetusluvut 2, 3, 4, 6
Kiderakenne tilakeskinen kuutiollinen (body centered cubic)
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto kiinteä
Sulamispiste 1811 K (1538 °C)
Kiehumispiste 3134 K (2861 °C)
Moolitilavuus -×10−6 m3/mol
Höyrystymislämpö 340 kJ/mol
Sulamislämpö 13,81 kJ/mol
Äänen nopeus 5120 m/s 293 K:ssa
Muuta
Elektronegatiivisuus 1,83 (Paulingin asteikko)
Ominaislämpökapasiteetti 0,449 kJ/kg K
Lämmönjohtavuus (300 K) 80,4 W/(m×K)
Tiedot normaalipaineessa

Rauta (lat. ferrum) on siirtymämetallien ryhmään kuuluva alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Fe. Suomen kielen sana rauta tulee muinaisruotsin sanasta raud, nykyruotsiksi röd, joka tarkoittaa alun perin järvimalmin punaista väriä.

Rauta on painavin tähdissä nukleosynteesin kautta syntyvä alkuaine. Näin ollen se on yleisin raskasmetalli maailmankaikkeudessa. Jaksollisessa järjestelmässä rauta on 26. alkuaine. Se on pehmeä metalli, joka liukenee happoihin muodostaen samalla vetyä. Hopean värinen, kiiltävä, aktiivinen ja helposti hapettuva rauta on yleinen maaperästä löytyvä metalli, jolla on useita hyödyllisiä käyttökohteita. Rautaa käytetään mm. teräksen ja valuraudan muodossa esim. työkaluissa, rakennustarvikkeissa, ajoneuvoissa ja aseissa. Rautaa esiintyy luonnossa vapaana meteoriittirautana, sekä yhdisteinä mm. magnetiittina ja hematiittina.


Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Historia

Löytövuosi on esihistoriallinen. Ensimmäiset todisteet raudan käytöstä ovat Sumerista ja Egyptistä n. 4000 eaa. Silloin raudasta tehtiin pääasiassa keihään kärkiä tai muita suhteellisen pieniä esineitä, koska rautaa kerättiin meteoriittien jäännöksistä.

[muokkaa] Raudan valmistus

Pääartikkeli: Raudan valmistus

Raakarautaa valmistetaan rautaoksidimalmista hiilellä pelkistämällä masuuneissa. Yli puolet maailmassa käytetystä raudasta on tällä hetkellä kierrätettyä romurautaa, joka sulatetaan valokaariuuneissa jatkojalostusta varten.

[muokkaa] Raudan käyttö

Rauta on ihmiskunnan tärkein metalli. Rauta on pääainesosa erityyppisissä teräksissä lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin käytettynä. Valurautojen tärkein ainesosa on raudan ohella hiili, joka esiintyy puhtaana joko suomugrafiittina tai pallografiittina rautamatriisissa, joka muodostuu hiiliteräksissäkin esiintyvistä faaseista: ferriitti, perliitti, martensiitti, jäännösausteniitti ja seostuksen avulla aikaansaadut erilaiset metallikarbidit. Hiilipitoisuuden mukaan rautaseokset jaotellaan seuraavasti:

Rautaa käytetään sen ferromagneettisuuden vuoksi myös erilaisiin magneetteihin mm. elektroniikassa ja sähkömoottoreissa.

Rautaa käytetään katalysaattorina ammoniakin valmistukseen.

[muokkaa] Ravitsemus

Rauta on veren punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa hapen sitoja ja kuljettaa happea kudoksiin. Se on ravitsemuksessa tärkeä hivenaine. Aikuisen ihmisen kehossa on rautaa yhteensä 4–5 g. Raudan tarve on naisilla 11 mg päivässä, miehillä seitsemän. Liika raudan määrä on haitallista, sillä se vaurioittaa maksaa ja munuaisia. Rautapöly voi aiheuttaa pölykeuhkon.

Raudan puute aiheuttaa anemiaa, josta kärsii noin kymmenen prosenttia maailman väestöstä. Aneemisen ihmisen punasolujen rakenne poikkeaa normaalista tai niitä on liian vähän. Raudan olemassaolon veressä osoitti italialainen lääkäri Vincenzo Menghini vuonna 1745.

Raudan puute lapsuudessa aiheuttaa häiriöitä henkisessä kehityksessä. Normaaliruokavaliota noudattavalla on harvoin raudanpuutosta, mutta kasvissyöjä joutuu syömään lisärautaa. Punaisesta lihasta rauta imeytyy hyvin. Muita raudan lähteitä ovat maksa, rusinat ja munat. Sen sijaan perinteisesti hyväksi raudanlähteeksi mainitusta pinaatista rauta ei imeydy.


BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users’ demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, ,,,etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: utting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCore drillTaperd end millsMetric end millsMiniature end millsPilot reamerElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterNAS toolDIN toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngeled carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-noseed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com
arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()