Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.
Diamant | |
---|---|
Tot briljant geslepen diamanten | |
Mineraal | |
Chemische formule | C |
Kristalvorm | tetraëdische |
Kleur | Kleurloos, wit, grijs, zwart of blauw |
Streepkleur | wit |
Hardheid | 10 (per definitie) |
Gemiddelde dichtheid | 3,51 kg/dm3 |
Glans | diamantglans |
Opaciteit | Doorzichtig tot doorschijnend |
Breuk | schelpvormig tot splinterig |
Splijting | [111] Perfect, [111] Perfect, [111] Perfect |
Kristaloptiek | |
Brekingsindices | 2,417 |
Dubbelbreking | geen |
Luminescentie | blauw, groenachtig |
Overige eigenschappen | |
Veredeling | bestraling, vaak in combinatie met temperatuurveranderingen, diffuse kleuring van het oppervlak |
Diamant (Oud-Grieks: αδάμας of adamas, "onverslaanbaar") is een van de vier natuurlijke allotrope verschijningsvormen van koolstof (de meest voorkomende is grafiet). In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen de tetraëdische structuur. Het is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt; het is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Er zijn slechts twee industrieel vervaardigde materialen, namelijk Aggregated Carbon Nanorods en ultrahard fulleriet, die harder zijn.
De diamant ontleent zijn naam aan het Griekse adamas, "ontembaar" of "onoverwinnelijk", verwijzend naar zijn hardheid.
[bewerk] Geschiedenis
Diamant werd al door Plinius de Oudere (23-79 na Christus) genoemd. Diamanten werden in de 6de tot de 5de eeuw voor Christus in Europa bekend. Uit deze tijd stamt een oudgrieks bronzen beeld met onbewerkte diamanten. Dit beeld bevindt zich tegenwoordig in het British Museum in Londen. Tot de 18de eeuw werden diamanten alleen in India gewonnen; hier komen ook de meest bekendste historische stenen vandaan. Pas in 1714 werden in Brazilië en later ook in Zuid-Afrika diamanten ontdekt.Er zijn talrijke legenden verbonden met diamanten en er worden hun ook magische krachten toegeschreven. Diamanten waren het symbool van rijkdom en ze vormen een onderdeel van bijna alle kroonjuwelen, schatkamers en museale collecties.
Diamant is een transparant kristal met een brekingsindex van 2,417. In juwelen wordt zo het (zon)licht mooi gebroken en weerkaatst. Bovendien wordt het gepolijste glanzend oppervlak van de diamantsteen niet mat doordat het een zo hard materiaal is.
Vanwege zijn extreme hardheid wordt diamant gebruikt in de industrie, o.a. voor slijpen, boren, snijden en polijsten.
Het winnen van diamanten in bepaalde delen van Afrika roept tegenwoordig ethische bezwaren op, omdat de verkoop door verschillende legers wordt gebruikt om hun oorlogen mee te financieren. Men spreekt dan van conflict- of bloeddiamant. Recent zijn stappen genomen om dit fenomeen tegen te gaan, het zogenaamde Kimberley-proces (naar een conferentie in die Zuid-Afrikaanse stad). Afgesproken is dat diamanten nog alleen zullen mogen circuleren met een attest, waaruit blijkt dat ze op reguliere wijze zijn gewonnen, en niet in conflictzones. Het proces staat helaas nog maar in de kinderschoenen, omdat de controle moeilijk is en omdat regeringen - die moeten instaan voor de attestering - nu juist in oorlogszones meestal geen grote garantie voor betrouwbaarheid bieden. Bovendien staan zulke grote bedragen op het spel, dat smokkel, corruptie en fraude uiterst verlokkelijk zijn. In de toekomst zal een oplossing wellicht gezocht moeten worden in spectrografisch bewijs van oorsprong. Aan die technologie wordt gewerkt.
Diamant wordt o.a. gevonden in het Sperrgebiet ten zuiden van Lüderitz aan de kust van Namibië en in het aansluitende kustgebied van Zuid-Afrika. In die gebieden komt diamant voor in een zandlaag enige meters onder de oppervlakte. Deze gebieden zijn gesloten voor iedereen die er niets te zoeken heeft. Een deel van de diamant spoelt ook wel de Atlantische Oceaan in en wordt daar door diamantvissers gewonnen. Zij werken onder licentie van De Beers, het grote diamantbedrijf dat vrijwel een wereldmonopolie op diamant bezit, hoewel landen van de voormalige Sovjet-Unie ook een belangrijke diamantproducent zijn geworden. Het bedrijf ALROSA uit de Russische deelrepubliek Sacha is het tweede bedrijf met 20% van de wereldproductie.
De belangrijkste centra voor verhandeling van diamant zijn Londen (waar De Beers gevestigd is) en Antwerpen (80% van alle ruwe diamanten gaat langs Antwerpen).
De Cullinan is ongeslepen de grootste diamant die tot nog toe op aarde is gevonden, 3106 karaat. Na slijpen was de Cullinan 1 (530,20 karaat) ongeveer een eeuw lang de grootste geslepen diamant. De grootste geslepen diamant is nu echter de Golden Jubilee (545,67 karaat) die door een Russische meesterslijper werd geslepen en sinds 1997 in het bezit is van de Thaise koning, die hem ontving naar aanleiding van zijn 50-jarige kroningsjubileum.
[bewerk] Beroemde diamanten
Een groot aantal diamanten is vanwege hun grootte, schoonheid of vanwege hun avontuurlijk verleden bekend en beroemd,
- Dresden 41,00 karaat, waarschijnlijk uit India; vroegste geschiedenis niet bekend. In 1742 door Fredrich August II, keurvorst van Saksen gekocht voor 400.000 taler. Wordt bewaard in de Grunen Gewðlbe in Dresden.
- Hope 44,52 karaat, Verscheen in 1830 in de handel en werd gekocht door bankier H.Ph.Hope. Waarschijnlijk herslepen uit een gestolen steen. Sinds 1958 in het Smithsonian Institution in Washington.
- Cullinan I of Star of Afrika 530,20 karaat. Geslepen uit de grootste ooit gevonden ruwe diamant, de Cullinan van 3106 karaat. Tezamen met 104 andere stenen door Fa. Asscher in Amsterdam in 1908 geslepen. Siert de scepter van de koningen) van Engeland. Wordt bewaard in de Tower van Londen. Het is de grootste geslepen diamant.
- Sancy 55 karaat. Naar het schijnt gedragen door Karel de Stoute (rond 1470). In 1570 verworven door de Franse gezant in Turkije, Signeur de Sancy. Sinds 1906 in het bezit van de familie Astor in Londen.
- Tiffany 128,51 karaat. In 1878 gevonden in de Kimberley-mijn in Zuid-Afrika, met een ruw gewicht van 287,42 karaat. Verworven door de juweliersfirma Tiffany in New York. Geslepen in Parijs met 90 facetten.
- Koh-I-Noor 108,93 karaat. Oorspronkelijk in ronde vorm met 186 karaat in bezit van Indische vorsten. In 1739 verworven door de Sjah van Perzië. Kwam later in het bezit van de East Indian Company die hem in 1850 schonk aan Koningin Victoria. Omgeslepen kreeg hij eerst een plaats in de kroon van Koningin Mary, echtgenote van George V later in de kroon van Koningin Elisabeth; wordt bewaard in de Tower of London in London.
- Culinan IV 63,60 karaat. Een van de 105 stenen die geslepen zijn uit de Cullinan, de grootste diamant die ooit is gevonden. Bevindt zich in de kroon van Koningin Mary; kan ook uit de kroon worden genomen en als broche worden gedragen. Wordt bewaard in de Tower in Londen.
- Nassak 43,38 karaat. Oorspronkelijk meer dan 90 karaat, bevond zich in India in een Shiva tempel bij Nassak. In 1818 als krijgsbuit door de Engelsen verworven. In 1927 omgeslepen in New York. Nu in particulier bezit in de Verenigde Staten.
- Sjah 88,70 karaat. Komt uit India, heeft slijtvakken, deels gepolijst. Draagt drie inschriften met heersersnamen. In 1829 geschonken aan tsaar Nicolaas I. Tegenwoordig in het Kremlin in Moskou.
- Florentijner of Toscaner 137,27 karaat, Vroegste geschiedenis door sagen omgeven. In 1657 in het bezit van de Medici's in Florence, In de 18de eeuw in de Habsburgkroon, daarna gebruikt als broche. Verblijf onbekend.
Veel diamant voor industriële doeleinden wordt ook synthetisch gemaakt; diamanten van sieradenkwaliteit levert dit echter (nog) niet op. Onderzoekers van de Carnegie Institution of Washington ontdekten in 2004 een procédé om binnen 24 uur diamant te synthetiseren dat meer dan 50% harder is dan de natuurlijke diamant. (persbericht)
[bewerk] Kwaliteitscontrole
Diamanten worden in Nederland en België bij de Hoge Raad voor de Diamant gecontroleerd en gecertificeerd.
[bewerk] Zie ook
[bewerk] Externe links
- HRD, De Hoge Raad voor Diamant
- Antwerpen, belangrijkste wereldcentrum diamanthandel
- Amsterdam, de stad van diamanten
- Diamantmuseum Amsterdam
- Diamantmuseum Antwerpen
- Over het slijpen van diamant voor een optimaal "diamantvuur"-effect
- Great Diamonds of the World door Edwin Streeter (beroemde Engelse juwelier uit de 19e eeuw)
BW Bewise Inc.
Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users’ demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting tool、aerospace tool .HSS Cutting tool、Carbide end mills、Carbide cutting tool、NAS Cutting tool、Carbide end mill、Aerospace cutting tool、Фрезеры’Carbide drill、High speed steel、Milling cutter、CVDD(Chemical Vapor Deposition Diamond )’PCBN (Polycrystalline Cubic Boron Nitride) ’Core drill、Tapered end mills、CVD Diamond Tools Inserts’PCD Edge-Beveling Cutter(Golden Finger’PCD V-Cutter’PCD Wood tools’PCD Cutting tools’PCD Circular Saw Blade’PVDD End Mills’diamond tool ‘Single Crystal Diamond ‘Metric end mills、Miniature end mills、Специальные режущие инструменты ‘Пустотелое сверло ‘Pilot reamer、Fraises’Fresas con mango’ PCD (Polycrystalline diamond) ‘Frese’Electronics cutter、Step drill、Metal cutting saw、Double margin drill、Gun barrel、Angle milling cutter、Carbide burrs、Carbide tipped cutter、Chamfering tool、IC card engraving cutter、Side cutter、NAS tool、DIN tool、Special tool、Metal slitting saws、Shell end mills、Side and face milling cutters、Side chip clearance saws、Long end mills、Stub roughing end mills、Dovetail milling cutters、Carbide slot drills、Carbide torus cutters、Angel carbide end mills、Carbide torus cutters、Carbide ball-nosed slot drills、Mould cutter、Tool manufacturer.
留言列表