Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.

Мідь (Cu)
Атомний номер 29
Зовнішній вигляд ковкий, в'язкий
червонувато-коричневий метал
Властивості атома
Атомна маса
(молярна маса)
63.546 а.о.м. (г/моль)
Радіус атома 128 пм
Енергія іонізації
(перший електрон)
745.0(7.72) кДж/моль (еВ)
Електронна конфігурація [Ar] 3d10 4s1
Хімічні властивості
Ковалентний радіус 117 пм
Радіус іона (+2e) 72 (+1e) 96 пм
Електровід'ємність
(за Полінгом)
1.90
Електродний потенціал 0
Ступені окислення 2, 1
Термодинамічні властивості
Густина 8.96 г/см3
Питома теплоємність 0.385 Дж/(K моль)
Теплопровідність 401 Вт/(м К)
Температура плавлення 1356.6 K
Теплота плавлення 13.01 кДж/моль
Температура кипіння 2840 K
Теплота випаровування 304.6 кДж/моль
Молярний об'єм 7.1 см3/моль
Кристалічна ґратка
Структура ґратки кубічна
гранецентрована
Період ґратки 3.610 Å
Відношення c/a n/a
Температура Дебая 315.00 K
Періодична система елементів
H















He
Li Be
B C N O F Ne
Na Mg
Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Uub Uut Uuq Uup Uuh Uus Uuo


* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr

Зміст

[сховати]

[ред.] Історія

Відома з глибокої давнини, з античних часів служив для чеканення монет і медалей. Червоний ковкий метал, має відмінні механічні характеристики: велику в’язкість й тягучість, стійкий проти корозії, піддається формуванню без нагрівання. У природі зустрічається головним чином у сполуках із сіркою (мідний колчедан CuFe2S, мідний блиск CuS та ін.), рідше у самородковому вигляді. Дає два типи окисів: закис Cu2O та окис CuO, відповідно, утворюютсья два типи солей. Розчиняється у концентованій сірчаній та азотній кислотах. Легко з’єднується при нагріванні з галогенами, сіркою, фосфором, миш’яком, кремнієм.

[ред.] Походження назви

Латинська назва міді: купрум бере своє походження від назви острова Кіпр, де у давнину існував широкий промисел мідних предметів.

[ред.] Отримання

[ред.] Застосування

Використовується у чистому вигляді у електротехніці, вирізняється високою електро- і теплопровідністю. У сплавах з оловом і цинкомбронза і латунь, дюралюмін – також має широке застосування. У монетній справі з часів античності мідь використовувалась у складі сплавів (лігатур), які отримали особлиого поширення у новітню добу: мідь-цинк-олово, мідь-алюміній мідь-нікель, бронза, латунь, мельхіор (див. Нейзильбер) , головним чином для в-ва меделей. Литі мідні зливки античної Греції та Риму представляють інтерес для нумізматики. Мідні монети, що чеканились як еквівалент срібним, мали особливо великі розміри та вагу, як, напр. шведські мідні дошки-плоти чи мідні гроші. З появою розмінної монети, мідні монети пристосувались до потреб грошового обігу.

[ред.] Біологічна роль

Мідь - малоактивний метал, в електрохімічному ряду напруги вона стоїть правіше за водень. Вона не взаємодіє з водою, розчинами лугів, соляною і розбавленою сірчаною кислотою. Проте в кислотах — сильних окислювачах (наприклад, азотною і концентрованою сірною) — мідь розчиняється:

Сu + 4НNО3 - Сu(NO3)2 + 2NO+ 2Н2О

Концентрована Мідь має достатньо високу стійкість до корозії. Проте у вологій атмосфері, що містить вуглекислий газ мідь покривається зеленуватим нальотом основного карбонату міді:

2Сu + O2 + СO2 + Н2O = СU(OH)2 + СuСО3

В з'єднаннях мідь може проявляти ступені окислення +1, +2 і +3, з яких +2 — найбільш характерна і стійка. Мідь (II) утворює стійкі оксид СuО і гидроксид Сu(OН)2. Цей гидроксид амфотерний, добре розчиняється у кислотах Сu(OН)2 + 2НСl = СuСl2 + 2Н2О і в концентрованих лугах. Солі міді (II) знайшли широке застосування в народному господарстві. Особливо важливим є мідний купорос — крісталлогидрат сульфату міді (II) СuSО4


BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users’ demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, ,,,etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: utting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCore drillTaperd end millsMetric end millsM

arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()