Timantti on yksi kolmesta hiilen allotroopisesta olomuodosta. Timantti syntyy maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa, ja se on luonnossa esiintyvistä aineista kovin. Timantti on suosittu jalokivi koruissa. Timanttia on mahdollista myös valmistaa keinotekoisesti. Jalokivinä käytettävät timantit eivät ole peräisin kovin syvältä maan uumenista. Syvemmällä maaperässä on timantteja, jotka ovat paineen vaikutuksesta puristautuneet useiden tonnien painoisiksi.
[muokkaa] Ominaisuudet
Timantti on kiiltävää ja kovaa, Mohsin kovuusasteikolla 10 ja Rosiwallin asteikolla 140 000.[1] Fullereenikärjellä timantin kovuudeksi on pystytty mittaamaan 167 GPa (±6), mikä tekee siitä maailman kolmanneksi kovimman aineen, kun laskuihin otetaan mukaan ihmisen syntetisoimat aineet.
Timantilla on korkea sähkön- ja lämmönjohtavuus. Timantin sulamispiste on 3550 °C ja kiehumispiste n. 4830 °C. Timantti voi olla lähes minkä tahansa värinen, mutta kellertävät ja ruskeat sävyt ovat yleisimpiä. Sävyt määräytyvät aineessa olevien epäpuhtauksien mukaan; keltaisen sävyn antavat typpiatomit.
[muokkaa] Käyttö jalokivenä
Timantti on jalokivi, jota käytetään muun muassa koruissa. Timantilla on suuri symbolinen merkitys; sen ajatellaan kertovan ikuisesta tai kaiken kestävästä rakkaudesta, ja siksi sitä pidetään hyvin romanttisena lahjana. Timantti on ainoa jalokivi, joka koostuu yhdestä alkuaineesta. Alle kolmasosa timanteista on tarpeeksi korkealaatuisia koruiksi.
Timantin arvo määräytyy pääosin neljästä ominaisuudesta: paino, väri, puhtaus ja hionta.
[muokkaa] Paino
Timantin paino ilmoitetaan karaatteina (ct.). Yksi karaatti on 0,2 grammaa. Timantin painosta ei pysty suoraan päättelemään timantin läpimittaa, sillä kivet voidaan hioa erilaisin mittasuhtein. Monikivisten korujen osalta saatetaan ilmoittaa timanttien yhteispaino (lyhenne tct.) tai yksittäispainot, esimerkiksi 6 x 0,02 ct.[2]
[muokkaa] Hionta
Timantteja voidaan hioa koruiksi vain toisella timantilla. Yleensä hiomiseen tai leikkaamiseen käytetään epäpuhtaita timantteja, jotka eivät kelpaisi koruiksi. Yleisin hiontamuoto on briljanttihionta, jolloin kivi on ylhäältäpäin katsottuna kehämäinen. Muita hiontamuotoja kutsutaan fancy-hionnoiksi, ja niitä ovat muun muassa ovaali, markiisi, pisara, smaragdi, sydän ja princess.
[muokkaa] Väri
Valtaosa korukäyttöön myytävistä timanteista on niin sanottuja Cape-sarjan timantteja. Näissä timanteissa korostetaan enemmänkin värittömyyttä kuin timantin värillisyyttä. Cape-sarjan timantit sisältävät pienen määrän typpeä, joka antaa timanteille täysin värittömästä kellertävän kautta keltaiseen olevan värin. Timanttien värien luokitukseen on olemassa useita asteikkoja. Pohjoismaissa käytetään hyvin yleisesti Scan.D.N.-asteikkoa (Scandinavian Diamond Nomenclature). Pohjoismaissa käytetty asteikko on epätarkempi kuin GIA:n luoma asteikko.[3] GIA:n luomasta asteikosta on tullut de facto-standardi, koska se on tarkka ja yhdenkin asteen nousu asteikolla voi nostaa timantin hintaa 700 eurolla. Suomessa kyseinen standardi on vakiintunut hyvin hitaasti.[3]
[muokkaa] Puhtaus
Puhtaudella (engl. clarity) kuvataan timantissa olevien sulkeumien eli epäpuhtauksien määrää. Puhtausluokitus määritellään 10x suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla. Yleisimmin käytetty puhtausluokitus on puhtaimmasta lähtien seuraava:
- Flawless (Fl): Täysin puhdas timantti, jossa ei ole sulkeumia.
- Internally Flawless (IF): Puhdas timantti, jossa saattaa olla ulkoinen huomaamaton naarmu tai hiontajälki.
- Very Very Small Inclusions (VVS)
- VVS1: Erittäin pieniä sulkeumia, jotka eivät sijaitse taulun alueella.
- VVS2: Erittäin pieniä sulkeumia, jotka saattavat sijaita taulun alueella.
- Very Small Inclusions (VS)
- VS1: Hieman suurempia sulkeumia, jotka eivät sijaitse taulun alueella.
- VS2: Hieman suurempia sulkeumia, jotka saattavat sijaita taulun alueella.
- Small Inclusions (SI)
- SI1: Sulkeumia, jotka eivät näy paljain silmin.
- SI2: Sulkeumia, jotka saattavat näkyä paljain silmin mutta eivät vähennä kiven loistetta.
- Inclusions tai Piquee (I tai P)
- I1 tai P1: Paljain silmin näkyviä sulkeumia, jotka eivät vähennä kiven loistetta.
- I2 tai P2: Paljain silmin näkyviä sulkeumia, jotka saattavan hieman vähentää kiven loistetta.
- I3 tai P3: Suuria sulkeumia, jotka vaikuttavat kiven ulkonäköön ja kestävyyteen.
Yleensä vasta puhtausluokan SI2 tai P1 sulkeumat näkyvät paljain silmin.[4]
[muokkaa] Tuottajat
Merkittävin timanttien tuottaja on Etelä-Afrikka. Myös Suomesta on löydetty viime vuosina timantteja Kuopiosta, Kaavilta ja Kuusamosta. Pieniä timantteja on tavattu myös Lappajärven meteoriittikraatterin kivilajeista. Ensimmäinen suomalainen timantti löytyi Nauvon Haverön harvinaisesta kivimeteoriitista jo 1970-luvulla.
Osa lähinnä Afrikan maista tulevista timanteista on päätynyt markkinoille sisällissotaa käyvien ryhmien toimesta. Tällaisia jalokiviä on kutsuttu konfliktitimanteiksi tai veritimanteiksi (engl. blood diamond). Vuonna 1998 Global Witness -järjestö raportoi maailman ihmisoikeusjärjestöille, että Angolan hallitusta vastaan sotiva sissiliike rahoitti toimintaansa timanttikaupalla. Sen jälkeen on selvinnyt, että ainakin Sierra Leonessa, Liberiassa ja Kongon tasavallassa sisällissotia käyvät ryhmittymät saivat rahoitusta laittomasti hankituista raakatimanteista. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto ilmaisi nopeasti vastustuksensa konfliktitimanteille. Vuoden 2002 marraskuussa 52 maata ratifioi Kimberley Process Certification Schemeksi kutsutun sopimuksen, jonka mukaan raakatimanttien vienti ja tuonti on sallittua ainoastaan Kimberley Processin jäsenmaiden välillä, ja timanttierien tulee olla tarkasti sertifioituja. Myös Suomi on mukana sopimuksessa.[5]
[muokkaa] Timantin synty
Timantti syntyy hiilestä. Jotta timantti voisi syntyä, tarvitaan todella kova paine ja lämpötila. Maaperässä timantteja syntyy 2 500 miljoonan vuoden ikäisten vakaiden kallioperäalueiden alla noin 150–200 kilometrin syvyydessä. Timantteja voidaan myös valmistaa keinotekoisesti jopa kolmen karaatin kokoon asti (0,6 g). Timantteja esiintyy etenkin kimberliittien yhteydessä. Timantit ovat nousseet maanpinnalle kimberliittipurkausten mukana.
[muokkaa] Tunnettuja timantteja
Suurimmat ja tunnetuimmat timantit saavat usein nimen. Näitä ovat muun muassa:
- Koh-I-Noor
- Cullinan I (Suuri Afrikan tähti)
- The Excelsior
- Orloff
- The Great Mogul
- Sefadu
- The Centenary
- The Premier Rose
- The Regent
- The Blue Hope
- The Sancy
- The Taylor-Burton
[muokkaa] Lähteet
- ↑ Mineraalien ominaisuudet www.kiviopas.fi. Viitattu 7. toukokuuta 2007.
- ↑ Laatuluokitus - Paino (Carat) Timantit.com. Viitattu 9.5.2007.
- ↑ 3,0 3,1 Laatuluokitus – Väri (Color) Timantit.com. Viitattu 7. toukokuuta 2007.
- ↑ Laatuluokitus – Puhtaus (Clarity) Timantit.com. Viitattu 7. toukokuuta 2007.
- ↑ Konfliktitimantit Timantit.com. Viitattu 14. toukokuuta 2007.
BW Bewise Inc.
Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users’ demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting tool、aerospace tool .HSS Cutting tool、Carbide end mills、Carbide cutting tool、NAS Cutting tool、Carbide end mill、Aerospace cutting tool、Фрезеры’Carbide drill、High speed steel、Milling cutter、Core drill、Tapered end mills、diamond tool ‘Metric end mills、Miniature end mills、Специальные режущие инструменты ‘Пустотелое сверло ‘Pilot reamer、Fraises’Fresas con mango’Frese’Electronics cutter、Step drill、Metal cutting saw、Double margin drill、Gun barrel、Angle milling cutter、Carbide burrs、Carbide tipped cutter、Chamfering tool、IC card engraving cutter、Side cutter、NAS tool、DIN tool、Special tool、Metal slitting saws、Shell end mills、Side and face milling cutters、Side chip clearance saws、Long end mills、Stub roughing end mills、Dovetail milling cutters、Carbide slot drills、Carbide torus cutters、Angel carbide end mills、Carbide torus cutters、Carbide ball-nosed slot drills、Mould cutter、Tool manufacturer.
Bewise Inc. www.tool-tool.com