Beeway. www.beeway.com.tw Reference source from the internet.

A valódi rezgőkör modellje. R – ellenállás, L – tekercs, C – kondenzátor. (Az ideális rezgőkörből hiányzik az R ellenállás.)

A valódi rezgőkör modellje.
Rellenállás, Ltekercs, Ckondenzátor.
(Az ideális rezgőkörből hiányzik az R ellenállás.)

Az oszcillátor (másként rezgőkör) egy olyan villamos áramkör, amely stabil frekvenciájú elektromágneses rezgést hoz létre és tart fenn. (Az elektromágneses rezgés vezetékben váltakozó áramként, szabad térben elektromágneses hullámként jelentkezik.)

A hangolható rezgőkör a rádió vagy tévékészülék alapvető áramköre, de általában minden olyan berendezésben megtalálható, amely elektromágneses hullámmal működik, például – a teljesség igénye nélkül – a mobiltelefon, a mikrohullámú sütő, a kvarcóra vagy a személyi számítógép. Az orosz fizikus, Léon Teremin már 1919-ben olyan, oszcillátoron alapuló hangszert épített, amelyet a hangszer megérintése nélkül lehetett megszólaltatni.

Ideális és valóságos rezgőkörök [szerkesztés]

Lecsengő rezgés időbeli lefutása

Lecsengő rezgés időbeli lefutása

Egy természetes forrásból származó hullám (pl. a hang) idővel legyengül a közvetítő közeg ellenállásán, energiája szétszóródik, a hullám lecseng. A valóságos rezgőkörnek is vannak veszteségei a felhasznált elemek „ohmos” ellenállása és az áramkör sugárzása miatt. A gyengülést az elektronikában egy pozitív visszacsatolású erősítő áramkörrel egyenlítik ki. Az erősítés révén pótolhatjuk az elektromágneses hullám csillapodásával elvesző energiát.

A harmonikus rezgés időbeli lefutását matematikailag a A·sin(2·π·t) függvény írja le, ahol az A a rezgés amplitúdója, t pedig az időpont jele. Az ideális rezgőkör energia betáplálása nélkül tartja fenn a harmonikus rezgést, mivel az ideális rezgőkörökben nincsenek ellenállások, csak a kondenzátor és a tekercs reaktanciája jelenik meg. Ekkor a bemenő jel energiája nem csökken, s mivel nincs csillapítás, nincs szükség a csillapítás kompenzálására.

A szinuszos elektromos hullámokat keltő áramköröket harmonikus, vagy szinuszos oszcillátornak nevezzük. A fizikában az oszcillátor alatt általában a harmonikus oszcillátort értjük.

Hangolás [szerkesztés]

Az ideális rezgőkörben folyó rezgés f frekvenciája a következő képlettel számolható ki:

f = {1 \over {2 \pi \sqrt{LC}}} ,

ahol L-lel a tekercs önindukciós együtthatóját, C-vel pedig a kondenzátor kapacitását jelöltük. Ezeknek az elemeknek a változtatása révén meghatározhatjuk a rezgés frekvenciáját.

A harmonikus rezgést stabilizáló visszacsatolást gyakran kvarckristály vezérli. A piezoelektromos kvarckristály stabil mechanikai sajátfrekvenciával rendelkezik, azaz külső hatásra csupán bizonyos frekvencián képes mechanikusan rezegni. A kristály nagyon stabil frekvenciájú mechanikai rezgése által keltett áram befolyásolja a negatív visszacsatolás mértékét.

Szinusz-, négyszög-, háromszög és fűrészfog-rezgés

Szinusz-, négyszög-, háromszög és fűrészfog-rezgés

Hullámformák [szerkesztés]

A rezgőkörök szinuszhullámokat keltenek ugyan, de az elektronikában gyakran másfajta hullámformákra van szükség. Matematikailag igazolható, hogy bármely (nem csak periodikus) folytonos függvénnyel leírható hullámforma létrehozható – véges vagy végtelen sok – különféle amplitúdójú és frekvenciájú szinuszfüggvény összeadásával, és fordítva: bármilyen folytonos függvényalak felbontható különféle szinuszfüggvények összegére. Ezt felhasználva a gyakorlatban olyan egyszerű hullámalakokat alkalmaznak, amelyeket – elhanyagolható pontatlansággal – már néhány szinuszfüggvény összeadásával megkaphatunk. Ilyenek például a négyszög-, a háromszög- és a fűrészfogrezgések.

Oszcillátor kapcsolások [szerkesztés]

LC kapcsolásban [szerkesztés]

RC kapcsolásban [szerkesztés]

Kvarcoszcillátorok fajtái, megnevezésük rövidítései [szerkesztés]

Sokféle hullámalak előállítására alkalmas hobbikategóriás oszcillátor

Sokféle hullámalak előállítására alkalmas hobbikategóriás oszcillátor

Az XO egy angol betűszó, jelentése: Quartz Crystal Oscillator, vagyis kvarckristály-oszcillátor. Többnyire a legegyszerűbb felépítésű, kvarccal működő oszcillátort értik alatta, melynek nincsen hőfok-szabályozása.

Az OCXO egy angol betűszó, jelentése: Oven Controlled Crystal Oscillator (vagyis melegítéssel szabályozott kristályoszcillátor). Olyan kvarcoszcillátort jelöl, melyben a kvarckristályt egy környezettől elzárt, hőfokszabályozott kamrába helyezik, ezzel csökkentik a környezet hőhatását a kristályra. A kamrát oven-nek, vagyis sütő-nek nevezik.

Amikor az oszcillátor működni kezd, először egy melegedési időszakon megy keresztül, melynek során eléri az üzemi hőmérsékletét, és a kamrában stabilizálódik a hőmérséklet. Ezek után a kamra melegítését úgy szabályozzák, hogy a belső hőmérséklet minél kevésbé függjön a külső hőmérséklettől. Az oszcillátornak ennek következtében igen jó a rövid távú stabilitása, ami jellemzően 10-12 értékű. A rövid távú pontosságot többnyire az oszcillátort felépítő alkatrészek elektromos zaja korlátozza. A hosszú távú stabilitás az alkatrészek elöregedésétől, illetve az idő során megváltozó tulajdonságaiktól függ.

A TCXO egy angol rövidítés (temperature-compensated crystal oscillator), jelentése: hőkompenzált kristályoszcillátor. Olyan kvarcoszcillátorról van szó, amelyben hőfok-kiegyenlítést alkalmaznak a jobb stabilitás érdekében.

A hőfok méréséből származó jelet úgy vezetik vissza az oszcillátorra, hogy a hőfok megváltozásából adódó eltérést kiegyenlítse.

A visszavezetett jel többnyire egy varaktor nevű alkatrészen megy keresztül, amely valójában egy feszültség-függő kondenzátor (pontosabban szólva a reaktanciája változik). A varaktor segítségével a bevezetett feszültség hatására frekvenciaváltozást állítanak elő, aminek a mértékét úgy állítják be, hogy a kvarcoszcillátornak a hőfok megváltozásából eredő frekvenciaváltozását ki lehessen vele egyenlíteni. Ez a technika nem olyan hatékony, mint az OCXO-nál használt hevítési technika, viszont annál sokkal olcsóbb a megvalósítása és a helyigénye is kisebb.

歡迎進入Beeway的憶想世界以記憶體為基調 結合創新科技、設計美學、健康概念、工業藝術、與時尚流行等元素, 賦予隨身碟更豐富多元的面貌.

Beeway專門設計製造USB隨身碟飾品,最新產品為高品質的鈦鍺USB隨身碟項鍊組

Mail:sales.beeway@msa.hinet.net www.beeway.com.tw

TEL:886 4 24759277 FAX:886 4 24714839

We manufacture and design USB Flash Drive Disk / Memory Stick with accessory by combining advanced tech, stylish esthetics, health concept, craft, and fashion. Creativity is our best power.

隨身碟,U, 禮物鈦鍺項鍊Alc'hwez USBUSB stickUSB flash paměťUSB-nøgleUSB-MassenspeicherUSB flash driveUSB-poŝmemoriloMemoria USBMälupulkUSB-muistiClé USBMemoria USBהחסן ניידUSB-tykačUSB ֆլեշ քարտClave de memoria USBUSB flash driveChiave USBUSBメモリUSB 플래시 드라이브Pemacu kilat USBUSB-stickMinnepinneMinnepinnePamięć USBUSB FlashdiskUSB flash driveUSB flash driveJednotka USB flashUSB-ključ USB-minneแฟลชไดรฟ์ USB
arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()