Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до: навігація, пошук
Алюміній (Al)
Атомний номер 13
Зовнішній вигляд м'який, легкий,
сріблясто-білий метал
Властивості атома
Атомна маса
(молярна маса)
26.981539 а.о.м. (г/моль)
Радіус атома 143 пм
Енергія іонізації
(перший електрон)
577.2(5.98) кДж/моль (еВ)
Електронна конфігурація [Ne] 3s2 3p1
Хімічні властивості
Ковалентний радіус 118 пм
Радіус іона 51 (+3e) пм
Електровід'ємність
(за Полінгом)
1.61
Електродний потенціал
Ступені окислення 3
Термодинамічні властивості
Густина 2.6989 г/см3
Питома теплоємність 0.900 Дж/(K моль)
Теплопровідність 237 Вт/(м К)
Температура плавлення 933.5 K
Теплота плавлення 10.75 кДж/моль
Температура кипіння 2740 K
Теплота випаровування 284.1 кДж/моль
Молярний об'єм 10.0 см3/моль
Кристалічна ґратка
Структура ґратки кубічна
гранецентрована
Період ґратки 4.050 Å
Відношення c/a n/a
Температура Дебая 394.00 K

Алюміній (Al) (рос. алюминий, англ. aluminium; нім. Aluminium) — хімічний елемент, легкий сріблястий м'який метал, атомний номер 13, відносна атомна маса 26,9815. Третій по наявних запасах елемент (і найпоширеніший метал) земної кори, що становить 8,1 % від її маси. Т-ра плавлення tлп = 660оС; температура кипіння tкип = 2452оС. Густина 2,7. Пластичний. Прекрасний провідник електрики. Легко окисляється. Через його швидке окислення потрібна дуже велика кількість енергії, щоб виділити чистий алюміній з руди, тому метал у чистому вигляді не могли отримувати до середини 19 століття. У промисловості його одержують за допомогою електролізу з бокситів. Застосовують у літакобудуванні, харчовій промисловості і багатьох інших галузях.


[ред.] Походження назви

Назва Aluminium походить від лат. alumenгалун. Так за 500 років до н. е. називався алюмінієвий галун, використовуваний як протрава при фарбуванні тканин і для дублення шкіри.

[ред.] Історія відкриття

Вперше металевий алюміній отримав датський фізик Ганс Христіан Ерстед у 1825 р. Він пропускав хлор через гарячу суміш глинозему з вугіллям, а безводний хлористий алюміній, що утворювався, нагрівав з амальгамою калія. Після цього амальгаму розкладали нагріванням, ртуть випаровувалась, та з'являвся чистий алюміній.

В 1827 р. Фрідріх Велер отримав алюміній іншим шляхом, витіснивши його з того ж самого хлорида металевим калієм. Перший промисловий метод отримання алюмінію був винайдений лише в 1855 р., а технічно важливим металом алюміній став лише наприкінці ХІХ — початку ХХ століть.

[ред.] Поширення в природі

Вміст в земній корі 8,8 % за масою. За розповсюдженістю в природі займає 4-е місце (після О, Н і Si) та перше серед металів. Глобальні запаси А. на Землі (в межах ноосфери) складають 1,2•109 т (2000 р.), термін їх вичер-пання за прогнозами Римського клубу — 55 років. Відомо декілька сотень мінералів А. (алюмосилікати, боксити, алуніти та ін.). Найважливіші мінерали: боксит, алуніт, нефелін. Алюміній дуже споріднений з киснем, а також здатний заміщати в силікатах атоми силіцію з утворенням так званих полісилікатів, які становлять основу гірських порід. У вільному стані в природі він не зустрічається. До найпростіших мінералів, які мають важливе технічне значення і містять у своєму складі алюміній, належать каолін Al2O3 • 2SiO2 • 2H2O, який є основою всіх глин, кріоліт AlF3 • 3NaF, або Na3AlF6, що застосовується при одержанні алюмінію і тепер добувається штучно, боксит Al2O3 • nH2O. Боксит служить рудою, з якої одержують алюміній шляхом електролізу. Корунд Al2O3. Дуже твердий мінерал, який за своєю твердістю поступається лише перед алмазом. Корунд застосовують як абразивний матеріал для виготовлення точильних і шліфувальних кругів, брусків тощо.

Термін «алюміній» є складовою назв ряду мінералів.

Розрізняють:

алюміній-монтморилоніт (бейделіт);

алюміній-отеніт (сабугаліт),

алюміній-сапоніт (сапоніт алюмініїстий);

алюміній-фероантофіліт (відміна антофіліту, яка містить Al i Fe);

алюміній-хлорид (трихлорид алюмінію; AlCl3, сингонія моноклінна, псевдогексагональна; відомий у фумаролах Везувію).

[ред.] Фізичні властивості

Алюміній — сріблясто-білий, м'який і пластичний метал. Він легко штампується, витягується в дріт і прокатується в фольгу. Електропровідність алюмінію дуже висока, але трохи менша від електропровідності міді. Алюміній — легкий метал. Його густина 2,7 г/см3. Т-ра плавлення tлп = 660оС; температура кипіння tкип = 2452оС. Пластичний. Прекрасний провідник електрики. На повітрі вкривається тоненькою плівкою оксиду, яка перешкоджає подальшому окисненню металу.


[ред.] Хімічні властивості

Алюміній належить до головної підгрупи третьої групи періодичної системи елементів Менделєєва. Маючи на зовнішньому електронному шарі три валентних електрони, атоми алюмінію легко втрачають їх при хімічних реакціях і перетворюються в позитивно заряджені тривалентні іони Аl3+. Алюміній — хімічно активний елемент. У електрохімічному ряді напруг він стоїть поруч з лужними і лужноземельними елементами.

На повітрі вже при звичайній температурі алюміній легко взаємодіє з киснем повітря і вкривається міцною оксидною плівкою Аl2О3, яка захищає його від дальшого окислення і надає йому матового вигляду і сіруватого кольору. Завдяки утворенню оксидної плівки він досить стійкий не тільки у відношенні повітря, а й води. З водою алюміній не взаємодіє навіть при нагріванні. Але коли оксидну плівку зруйнувати, наприклад занурити пластинку алюмінію у розчин їдкого лугу або подряпати поверхню під шаром ртуті, алюміній енергійно взаємодіє з водою, витісняючи водень:

  • 2Аl + 6Н2О = 2Аl(ОН)3 + 3Н2

З концентрованою азотною кислотою при звичайній температурі алюміній теж не реагує внаслідок утворення на його поверхні захисної оксидної плівки:

  • 2Al + 2HNO3 = Al2O3 + 2NO + Н2О

Завдяки цьому концентровану азотну кислоту можна зберігати в алюмінієвій тарі. У хлоридній і сульфатній кислотах алюміній розчиняється легко:

  • 2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3H2
  • 2Al + 3H2SO4 = Al2(SO4)3 + 3H2

У розчинах їдких лугів він теж розчиняється з виділенням водню і утворенням солі метаалюмінатної кислоти:

  • 2Al + 2NaOH + 2H2O = 2NaAlO2 + 3H2

Хімічне розчинення алюмінію в кислотах і лугах пояснюється його амфотерними властивостями. Останні обумовлюються тим, що в періодичній системі елементів алюміній займає проміжне місце між металами і неметалами. В горизонтальному ряді (періоді) системи Менделєєва він стоїть після натрію і магнію (типових металів) і попереду кремнію й інших неметалів. У вертикальному ряді алюміній стоїть нижче від бору (неметалу) і вище від скандію, ітрію й інших елементів, які є металами. При звичайній температурі алюміній реагує з хлором і бромом, а при нагріванні — також з сіркою, азотом і вуглецем:

  • 2Al + 3Br2 = 2AlBr3
  • 2Al + 3S = Аl2S3
  • 4Al + 3C = Al4C3

[ред.] Отримання

Ванна для добування алюмінію електролізом.

Ванна для добування алюмінію електролізом.

Основною сировиною алюмінію є боксити, які містять 32-60 % глинозему Al2O3. До найважливіших алюмінієвих руд відносять також алуніт K2SO4·Al2(SO4)3·2Al2O3·6H2O та нефелін Na2O·Al2O3·2SiO2.

Сьогодні алюміній в величезній кількості отримують із оксида алюмінію Al2O3 електролітичним способом. Оксид алюмінію, що для цього використовується, має бути достатньо чистим, оскільки із вже виплавленого алюмінію домішки видаляються дуже важко. Очищений Al2O3 отримують переробкой природного боксита.

Отримання алюмінію — складний процес. Основна вихідна речовина — оксид алюмінію — не проводить електричного струму та має дуже високу температуру плавлення (приблизно 2050 °C). Тому електролізу піддають розплавлену суміш кріоліта Na3(AlF6) та оксида алюмінію. Суміш, яка містить приблизно 10 ваг.% Al2O3, плавиться при 960 °C і володіє такими електропроводністю, щільністю та в'язкістю, що сприяють проведенню процеса. Для додаткового покращення цих характеристик до складу суміші додають AlF3, CaF2 та MgF2. Завдяки цьому проведення електролізу можливо при 950 °C.

Електролізер для виплавки алюмінію це залізний кожух викладений зсередини вогнетривкою цеглою. Його дно (под), яке зібране з блоків спресованого вугілля, є катодом. Аноди (один або декілька) розміщені зверху: це — алюмінієві каркаси, заповнені вугільними брикетами.

Під час електролізу на катоді виділяється алюміній, а на анодікисень. Алюміній, що має більш високу щільність, ніж вихідний розплав, збирається на дні електролізера; звідси його періодично випускають. По мірі виділення металу до розплаву додають нові порції оксиду алюмінію. Кисень, що виділяється під час електролізу, взаємодіє з вуглецем анода, який вигорає, утворюючи СО та СО2.

[ред.] Застосування

Головне застосування алюмінію — виробництво сплавів на його основі. А. — основа легких сплавів. Легуючі добавки (мідь, кремній, магній, цинк, манґан) вводять в алюміній головним чином для підвищення його міцності. Широко розповсюджені дуралюміни, які містять мідь та магній, силуміни, в яких основними добавками є кремній, магналій (сплав алюмінію з 9,5-11,5 % магнію). Головними достоїнствами всіх сплавів алюмінію є їх мала щільність (2,5-2,8 г/см3), висока міцність (в перерахунку на одиницю ваги), задовільна стійкість проти атмосферної корозії, порівняно мала вартість та легкість отримання та обробки. Алюмінієві сплави використовують в ракетній техніці, в авіа-, авто-, судно- та приладобудуванні, при виробництві посуди та в багатьох інших галузях промисловості. За частотою використання сплави алюмінію займають друге місце після сталі та чавуна.

Алюміній — одна з найбільш розповсюджених добавок до сплавів на основі міді, магнію, титану, нікелю, цинку, заліза.

У вигляді чистого металу алюміній використовується для виготовлення хімічної апаратури, електричних дротів, конденсаторів. Хоча електропровідність алюмінію складає лише 60 % електропровідності міді, але це компенсується легкістю алюмінію, що дозволяє виробляти товстіші дроти: при однаковій електропровідності алюмінієвий дріт важить вдвічі менше мідного.

Важливим є використання алюмінію для алітування — насичення поверхні сталевих або чавунних виробів алюмінієм з метою захисту основного матеріалу від окислення при сильному нагріванні. В металургії алюміній використовується для отримання кальцію, барію, літію та деяких інших металів методом алюмінотермії.

[ред.] Біологічна роль

[ред.] Дивись також

[ред.] Джерела


BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users’ demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, ,,,etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: utting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCore drillTaperd end millsMetric end millsMiniature end millsPilot reamerElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterNAS toolDIN toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngeled carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-noseed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com
arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()