Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.
SkandiumTitaaniVanadiini
-

Ti

Zr

Yleistä
Nimi Titaani
Tunnus Ti
Järjestysluku 22
Luokka siirtymämetalli
Lohko d-lohko
Ryhmä 4
Jakso 4
Tiheys 4,506×103 kg/m3
Kovuus - (Mohsin asteikko)
Väri hopea
Löytövuosi, löytäjä 1791, William Gregor
Atomiominaisuudet
Atomipaino 47.867 amu
Atomisäde, mitattu (laskennallinen) 140 pm
Kovalenttisäde 136 pm
Van der Waalsin säde - pm
Orbitaalirakenne [Ar] 3d2 4s2
Elektroneja elektronikuorilla 2, 8, 10, 2
Hapetusluvut 4
Kiderakenne heksagonaalinen (HCP)
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto kiinteä
Sulamispiste 1941 K (1668 °C)
Kiehumispiste 3560 K (3560 °C)
Moolitilavuus -×10−6 m3/mol
Höyrystymislämpö 14,15 kJ/mol
Sulamislämpö 425 kJ/mol
Höyrynpaine - Pa - K:ssa
Äänen nopeus 5090 m/s 293 K:ssa
Muuta
Elektronegatiivisuus 1,54 (Paulingin asteikko)
Ominaislämpökapasiteetti 0,523 kJ/kg K
Sähkönjohtavuus - S/m
Lämmönjohtavuus 21.9 W/(m×K)
Tiedot normaalipaineessa

Titaani (lat. titanium) on metallinen alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Ti, järjestysluku 22 ja atomimassa 47,867.

[muokkaa] Ominaisuudet

Titaani kestää korroosiota erittäin hyvin. Happi-ilmakehässä se muodostaa pinnalleen inertin oksidikerroksen, joka kestää laimeaa rikki- ja suolahappoa, orgaanisia happoja ja klooria. Titaani on lähes yhtä lujaa kuin teräs, mutta 45 % kevyempää. Se on 60 % painavampaa kuin alumiini, mutta kaksi kertaa vahvempaa. Titaani on myös erittäin väsymiskestävää ja sillä on korkea sulamispiste.

Titaani palaa normaali-ilmakehässä (610°C >) muodostaen titaanidioksidia. Hapettumaton titaanipinta palaa jo huoneenlämmössä välittömästi paljastuessaan, esimerkiksi titaanikappaleen murtuessa, jolloin saatetaan nähdä jopa valonvälähdys. Syntynyt lämpö ei yleensä riitä sytyttämään koko kappaletta. Reaktioherkkyyden vuoksi lastuamisnopeus on pidettävä hitaana. Titaani on myös niitä harvoja aineita, jotka reagoivat typen kanssa (800°C>), jolloin muodostuu titaaninitridiä. Ominaisuus tekee titaanista vaikean hitsattavan. Titaani on hitsattava typpeä sisältämättömässä suojakaasussa.

[muokkaa] Käyttökohteet



Titaanikuorinen kello


95 % titaanista käytetään titaanidioksidina (TiO2), joka on maaleissa, muoveissa, paperissa ja meikeissä käytettävä valkoinen pigmentti. Titaanidioksidi ei läpäise valoa, ja sitä käytetään myös aurinkovoiteissa. Titaanioksidi ei ole myrkyllistä kuten lyijyoksidi, jota aiemmin käytettiin yleisesti valkoisena pigmenttinä. Suomessa titaanioksidia valmistaa Kemira Oy Porin tehtaalla.

Vaikka metallinen titaani on lujuudessa teräkseen verrattavissa, niin sen kimmokerroin on vain noin puolet teräksen vastaavasta. Tämän vuoksi pyrittäessä samaan jäykkyyteen kuin teräsrakenteissa, joudutaan titaanin kanssa käyttämään suurempaa ainepaksuutta, jolloin menetetään osa titaanin keveyden tuomasta edusta. Koneenrakennuksessa jäykkyys on usein mitoituksessa määräävämpi ominaisuus kuin lujuus. Kun lisäksi titaanin työstäminenkin on kallista, niin käyttökohteiksi ovat tulleet vaativat sovellukset, joissa haponkestävän teräksen kemiallinen kestävyys ei riitä ja joissa vaaditaan lisäksi keveyttä.

Titaanin käyttökohteita:

  • Prosessiteollisuuden putkistot, lämmönvaihtimet ja venttiilit, joissa merivettä käytetään lauhdutukseen, esim. voimalaitokset ja suolanpoistolaitokset, ydinvoimaloiden putkistot, etikkahappolaitokset, klooritehtaat, paperi- ja lannoiteteollisuus
  • Merenalaisissa kohteissa kauko-ohjattavien laitteiden rungot ja välineet (kestävät jopa 3000 m syvyyteen), seurantalaitteiden kotelot, prosessilaitteet ja työkalut, sukellusvälineiden osat
  • Avomeriteollisuudessa porauslauttojen ja alusten pakokaasuputkistot, jäähdytys- ja palokaluston putkistot, joissa suolapitoisuus on korkea
  • Puolustusteollisuudessa kuten nopeissa lentokoneissa, esim. Lockheed SR-71, ohjuksissa, sukellusveneet, torpedot, ammukset, henkilösuojaimet
  • Kilpa-autoissa titaanille on monia käyttökohteita, kuten jousitus ja monet moottorin liikkuvat osat; mm. venttiilit, kiertokanget ja männäntapit.
  • Keveyden ja lujuuden ansiosta sitä käytetään ilmailusovelluksissa, mutta myös kuluttajatuotteissa kuten golf-mailoissa, polkupyörissä ja kannettavissa tietokoneissa.
  • Kaksi kolmasosaa titaanimetallista käytetään lentokoneisiin. Yli puolet titaanidioksidista menee maaleihin.
  • Lääketieteellisissä sovelluksissa, esimerkiksi implanteissa, koska elimistön hylkimisreaktio titaania kohtaan on pieni. Samasta syystä sitä käytetään koruissa, esimerkiksi lävistyskorut.
  • Titaania on käytetty 1950-luvulta lähtien kirurgiassa murtuneiden luiden yhteen kiinnittämiseen. Polven ja lonkan tekonivelet ja myös kallonmurtuman paikkalevyt ovat titaania.
  • Titaania käytetään seosaineena teräksissä ja alumiineissa. Teräksessä titaania käytetään titaaninitridinä kiteiden kasvun säätämiseen.

[muokkaa] Titaanin erikoisominaisuuksia

Lockheedin pohtiessa 1960-luvun alussa vedyn käyttämistä lentokoneen polttoaineena havaittiin titaanin hauraus kylmänä. Kylmähaurauden lisäksi vety kulkeutuu titaanin kiteiden raerajoille ja tekee siitä lasimaisen hauraan. Ilmiö voi aiheutua myös titaanin työstön koneistusnesteistä. Hiilikuiturakenteissa titaanin ja hiilikuidun kontakti pitää estää titaanin galvaanisen korroosion estämiseksi.

Vety haurastuttaa titaanin, mutta toisaalta titaanijauhe kykenee varastoimaan itseensä suuren määrän vetyä.

Titaanin lämpölaajenemiskerroin on pieni, samaa luokkaa kuin lasin. Titaania voidaan jopa hitsata yhteen lasin kanssa, mitä ominaisuutta on hyödynnetty joissakin laboratoriosovelluksia.

Titaaninitridiä ja titaanikarbidia käytetään pinnoitteena kovuutensa ja kulutuksenkestonsa vuoksi työstökoneiden terissä.

[muokkaa] Historia

Titaani on saanut nimensä kreikkalaisen mytologian titaaneilta, Gaian ensimmäisiltä lapsilta. Sen löysi englantilainen pastori William Gregor 1791 mineraali ilmeniitistä (FeTiO3) ja uudelleen saksalainen kemisti Martin Heinrich Klaproth rutiilista. Klaproth nimesi alkuaineen 1795 titaanien mukaan.

Metallia valmistettiin ensimmäisen kerran laboratorion ulkopuolella 1946, kun Willam Justin Kroll keksi keinon valmistaa sitä pelkistämällä titaanitetrakloridia (TiCl4) magnesiumin avulla.

[muokkaa] Esiintyminen

Titaania ei esiinny vapaana luonnossa, vaikka se onkin maan yhdeksänneksi yleisin alkuaine (0,9 % massasta). Merkittävimmät titaanivarannot ovat Australiassa, Skandinaviassa, Pohjois-Amerikassa ja Malesiassa. Titaania esiintyy meteoriiteissä, Auringossa ja muissa M-tyypin tähdissä. Apollo 17:n Kuusta tuomissa näytteissä sitä oli 12,1 % kuukivistä.

[muokkaa] Isotoopit

Titaania

Titaania

Luonnontitaanissa esiintyy viittä isotooppia: Ti-46, Ti-47, Ti-48, Ti-49 ja Ti-50. Ti-48 on yleisin (73,8%). Yhtätoista radioaktiivista isotooppia on valmistettu, vakain on Ti-44 63 vuoden puoliintumisajalla. Ti-45 isotoopin puoliintumisaika on 184,8 minuuttia, Ti-51:n 5,76 minuuttia ja Ti-52:n 1,7 minuuttia. Muiden isotooppien puoliintumisajat ovat alle 33 sekuntia ja suurimman osan alle puoli sekuntia.


BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users’ demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCore drillTapered end millsMetric end millsMiniature end millsPilot reamerElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterNAS toolDIN toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngel carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-nosed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com
arrow
arrow
    全站熱搜

    beeway 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()